آشنايي با غذاهاي معروف "افغانستان"

با آشپزباشي تفاوت در آشپزي را احساس كنيد

آشنايي با غذاهاي معروف "افغانستان"

۱۵ بازديد

تركيب گروه‌هاي غذايي گوناگون غلات، حبوبات، سبزي‌ها و پروتئين‌هاي گياهي و حيواني در همه غذاها ديده مي‌شود، نان در شكل‌ها و اندازه‌هاي مختلف از آرد‌گندم، جو يا ذرت (جواري) طبخ مي‌شود و انواع مختلفي دارد كه بر اساس آداب اقوام مختلف متفاوت است و هريك به تناسب و فراخور اقليم مردم منطقه طبخ مي‌شود. انواع نان در افغانستان عبارتند از: نان خاصه، نان چپاتي، نان رت، نان روغني، نان لواشه، نان اُزبكي، نان تاوگي، نان پركي و غيره. نان معمولا بر ديوارهٔ تنور گِلي طبخ مي‌شود.




غذاهاي افغاني
 
 انواع پلو و چلو:

كابلي‌پلو: كه به آن قابلي پلو هم گفته مي‌شود يكي از انواع پلو مشهور در افغانستان است و تقريباً اكثر كشورهاي همسايه با نام آن آشنا هستند. از برنج باريك، گوشت يخني گوسفند، زردك (هويچ)، كشمش، و خلال پسته و بادام تهيه مي‌شود.


كيچِيري قوروت: يكي از غذاهاي مشهور ولايت هرات در غرب افغانستان است كه اكثراً در زمستان پخته مي‌شود. روز اول زمستان مردم صندلي (كُرسي) و يا بخاري مي‌گذارند و كچري قروت مي‌پزند. در پُخت كچري قروت از برنج لك، قُروت (كشك) و كوفته استفاده مي‌شود.



انواع خورِش: خورش‌ها معمولاً تركيبي از گوشت، سبزيجات خشك يا تازه و حبوباتي چون نخود و لوبيا هستند و قورمه (برگرفته از واژهٔ تُركي قاوورماق) ناميده مي‌شوند و معمولاً با نان يا پلو سِرو مي‌شوند.

در برخي از چاي‌خانه‌ها، نوعي خورش گوشت بنام چاينكي متداول است كه در چاينك (قوري) و بر روي ذغال طبخ مي‌شود.

انواع ديگر خورش‌ها:

قورمه سبزي كه از گوشت سرخ، پياز، اسفناج و جعفري و لوبيا تهيه و تنها در هرات استفاده مي‌شود.

خورش لَوَنگ كه در هرات متداول است و از گوشت سرخ، پياز، سير، قروت ساييده‌شده (كشك) و رب رومي تهيه مي‌شود.


انواع كباب:
يكي از معروفترين خوراك‌ها و مورد علاقهٔ مردم آسياي ميانه و خاورميانه است، در تهيه و پخت بيشتر كباب‌ها از گوشت سرخ ، پياز و ادويه‌جات استفاده زيادي مي‌شود.

معروفترين انواع كباب عبارتند از:

سيخ‌كباب كه در تهيهٔ آن كباب را به سيخ فلزي يا چوبي كشيده و در برابر آتش مستقيم قرار مي‌دهند تا پخته شود.

شامي‌كباب از گوشت بدون استخوان، پياز، تخم مرغ، آرد، نمك و ادويه‌جات تهيه شده و در روغن سرخ مي‌شود.

چپلي‌كباب از گوشت سرخ، پياز، دنبه، سير، فلفل و نمك تهيه شده و در روغن سرخ مي‌شود.

كباب تندوري: مردم افغانستان ، مهمان نواز و بسيار خراج هستند. در مناطق مركزي افغانستان وقتي مهمان زياد‌تر از پنج نفر باشند، يك راءس گوسفند كلان را ذبح كرده و خوب پاك مي شويند، سپس مقداري سير و نمك را آماده ساخته تمام گوسفند را خوب سير و نمك مي‌زنند.



سپس آتش كافي در تنور مي‌افروزند و يك كاسه مسي را در روي آتش گذاشته گوسفند را مكمل توسط سيخ تندور در تندور پائين مي‌گذارند طوري‌كه دنبه گوسفند آهسته، آهسته در بين همان كاسه آب شده و بعد از دو الي چهار ساعت، گوسفند پخته مي‌شود، البته پخته شدن آن مربوط به چاقي و كلاني گوسفند مي‌باشد.
شولهٔ غوربندي: در "ولسوالي" غوربند ولايت پروان شوله‌اي پخته مي‌كنند كه به نام "شولهٔ غوربندي" ياد مي‌شود، اين شوله را از برنج، ماش ، قورمهٔ لَپه‌دار و گوشت گوسفند تهيه مي‌كنند.

آش: يكي از از غذاهاي سنتي است كه تقريباً در تمام افغانستان و ايران پخته مي‌شود. آش از سبزيجات، حبوبات و رشته و كشك تشكيل شده و از سير داغ، پياز داغ و نعناع داغ براي تزيين آن استفاده مي‌كنند.



آشك: نوعي غذاي محلي است كه با استفاده از خمير گندم و گندنه (تره) تهيه مي‌شود.



منتو: يكي از خوراكه‌هاي لذيذ افغاني است كه در بخار آب پخته مي‌شود. مَنتو يكي از معروفترين غذاهاي مورد علاقه مردم آسياي ميانه نيز مي‌باشد.

در تهيه و پخت آن، خمير منتو را به شكل دايره‌هاي كوچك مي‌بُرند و از گوشت گوسفند، پياز، سير، گشنيز و فلفل سياه (فلفل سياه) پُر نموده و در ظرف مخصوص مي‌چينند و معمولاً با ماست سِرو مي‌كنند.


بولاني: يكي از غذاهاي مشهور افغاني است كه خمير گندم ذغاله شده را گندنه و يا كچالو (سيب زميني) پُر نموده به شكل نيم‌دايره در تابه انداخته در روغن سرخ مي‌كنند. بولاني را در تنور نيز طبخ مي‌كنند كه بنام بولاني تندوري ياد مي‌شود.



انواع ترشي و چتني:

از چاشني‌هايي است كه در تهيهٔ آن سبزيجاتي مانند فلفل سرخ، گشنيز، بادنجان رومي (گوجه فرنگي)، پياز، و يا ميوه‌جات را در محلول سركه قرار مي‌دهند. از آب نارنج نيز براي طعم دادن به پلو و كباب‌ها استفاده مي‌شود.



قيماق يا سرشير: از لبنيات است كه از چربي شير تشكيل شده‌ و هنگام ميل صبحانه با شكر يا عسل يا مربا سِرو مي‌شود.

از قيماق در تهيهٔ يك نوع نوشيدني لبني بنام قيماق‌چاي يا شيرچاي نيز استفاده مي‌شود كه در تهيهٔ آن ابتدا چاي سبز را جوشانده و سپس به آن قيماق، هِل و شكر اضافه مي‌كنند.


دوغ: گونه‌اي نوشيدني لبني است كه در تهيهٔ آن ابتدا ماست ترش را خوب هم مي‌زنند، سپس مقداري آب، نمك، نعنا يا بادرنگ (خيار) به آن اضافه مي‌كنند. دوغ معمولاً در تابستان نوشيده مي‌شود.

سمنك : يكي از غذاهاي لذيذ مردم افغانستان مي باشد كه گندم را در ظرفي انداخته در روز‌هاي باراني در زير باران مي گذارند.


وقتي سمنك سبز شد آن‌را كوبيده و جوش مي‌دهند، در ديگ آن هفت بار آب مياندازند و با تبخير شدن آن، چارمغز‌هاي زنده را با قدري خسته و پسته علاوه كرده بعد از آماده شدن بالاي آن خشخاش را انداخته نوش جان مي‌كنند.
 
دلمه‌برگ تاك‌انگور:در بين برگ‌هاي تازه تاك انگور آن كوفته قبلاً تهيه شده را گذاشته و با تار مي‌بندند و در بين لعاب بادنجان رومي، سير و پياز مي گذارند تا پخته شود.

منبع: cook4

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.